Redactie

In dit nummer


Bron: De Internationale, Nederlandstalig theoretisch orgaan van de IVe Internationale, 2000, winter, (nr. 75), jg. 44
Deze versie: spelling
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee, voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren?

Qr-MIA

       


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


We openen dit nummer met een stevige bijdrage van Michel Husson over de “nieuwe economie”, of de “kenniseconomie”. Husson licht deze theorieën kritisch door. Maar hij wijst vooral op de sociale strategieën die achter de ideologie van de “kenniseconomie” schuil gaan. Het Amerikaans model kan hoe dan ook niet worden overgenomen door Europa, want de Amerikaanse expansie wordt door Europa gefinancierd.

François Vercammen maakt een balans van Trotski en zijn opvatting over de partij. Hij heeft bedenkingen bij de trotskistische overlevering over dit verhaal en bekijkt opnieuw de ontwikkeling van Trotski. Hij plaatst Trotski midden in de debatten en de gebeurtenissen van zijn tijd. Daarbij vernemen we ook heel wat over de rol die Axelrod heeft gespeeld in de Russische arbeidersbeweging rond de eeuwwisseling.

Yves Sintomer neemt een wat vreemde aanloop voor wat hij te vertellen heeft. Moet er in het communisme nog worden gerekend, of lost de overvloed alle politieke problemen sowieso op? Het besluit is zeer actueel. De arbeidersbeweging was door Marx niet voorbereid op wat de grote uitdaging van de twintigste eeuw zou blijken: de bureaucratie, de “interne” vijand. Yves Sintomer zegt dat het probleem niet zal worden opgelost door de ontwikkeling van de productiekrachten.

Tenslotte las Frank Slegers het boek van Jaap Kruithof over het neoliberalisme, in Vlaanderen een hit. De verkoopcijfers van het boek wijzen er op dat een segment van de publieke opinie het hoog tijd vindt om te reageren.

De illustraties in dit nummer van De Internationale zijn van Kandinsky (1866-1944) [niet overgenomen – MIA]. Wij vonden dit gepast, omdat deze in Rusland geboren schilder vooral actief was in Duitsland, en overleed in Frankrijk. Een echte internationalist dus. Als grondlegger van de abstracte schilderkunst sluit hij wonderwel aan bij ons blad.